Meer astma op basisscholen

30 oktober 2013 door fcvanerp

Op de basisschool ademen kinderen vijf keer zo veel schimmels en bacteriën in als thuis. Door deze hoge concentraties komt astma onder leerlingen vaak voor. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

 

In het onderzoek zijn tien scholen en 169 huishoudens met elkaar vergeleken. Hieruit is gebleken dat basisscholen vijf keer meer bacteriën en schimmels hebben als bij kinderen thuis. Het aantal honden- en kattenallergenen is zelfs dertien keer zo hoog op scholen. Ook hebben basisscholen maar vier keer minder honden- en kattenallergenen als huishoudens met een hond of kat. De onderzoekers zien daarnaast een verband tussen de hygiëne op scholen en niet-allergische astma. Het lijkt erop dat de lucht in klaslokalen niet-allergische astma bij leerlingen kan veroorzaken.

 

Kinderen brengen allergenen mee het klaslokaal in. Dit hoeft volgens Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, geen probleem te zijn mits scholen op de hygiëne letten. “Naast schoonmaken, is ventilatie en het juiste gebruik van materialen belangrijk. Krijtborden en luxaflex raad ik af, net zoals te veel planten. Dit zijn allemaal stofnesten. Jassen in de klas of buiten de klas ophangen maakt ook een verschil.”

 

Een ongezond klaslokaal kan leiden tot meer uitval van leerlingen, minder goede leerprestaties en hoofdpijn. Het is wel belangrijk dat scholen zich bewust zijn van hun leeromgeving. Rutgers: “Alles valt of staat met bewustzijn: als leerlingen en leraren geen idee hebben, dan lukt het niet.”

Reageer