Slimme neus ‘ruikt’ of behandeling met ontstekingsremmers zal werken

05 december 2013 door kzomer

eNose voorspelt succes astmamedicijn

De elektronische neus (eNose) kan voorspellen of behandeling met ontstekingsremmers helpt bij mensen met astma. Een mooie, nieuwe stap in het onderzoek van de elektronische neus, die hopelijk snel in de huisartsenpraktijk kan worden toegepast.

De eNose analyseert de adem van de patiënt en voorspelt beter dan de bestaande methoden hoe de patiënt reageert op het medicijn. Dat blijkt uit onderzoek door het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het Longfondsis opgetogen: ‘Een elektronische neus is snel, is weinig belastend voor patiënten en kan steeds meer’, zegt directeur Michael Rutgers.

Bij mensen met astma raken de longen ontstoken – meestal is de eerste stap om te behandelen met ontstekingsremmers. ‘De eNose kan goed voorspellen wat de reactie zal zijn op ontstekingsremmers. De eNose is een apparaat dat een handvol stoffen kan meten in uitademingslucht. Door ‘training’ leerden de onderzoekers de neus welke combinaties van stoffen bij een bepaald type astmapatiënt horen. Astma kent vele gedaanten, met verschillende behandelingen. Voor een arts is op voorhand meestal niet duidelijk welk middel zal werken.

Reageer