Astma

Astma is een ziekte van je longen. Als je astma hebt, heb je regelmatig last van een vervelende hoest. Soms merk je ook dat je dan moeilijker kunt uitademen. Het inademen lukt dan nog wel goed, maar bij het uitademen hoor je dan een piepend of fluitend geluid.

 

Op sommige momenten heb je misschien helemaal geen last van je astma. Soms kan je hier ineens veel last van krijgen, bijvoorbeeld als je ook verkouden bent. Of wanneer je in het zwembad aan het zwemmen bent. Je kan ook een aanval van benauwdheid krijgen. Dat is heel vervelend. Het ene moment is alles nog normaal maar als je een astma-aanval hebt, dan moet je er opeens moeite voor doen om aan lucht te komen.

 

Wat zijn je longen en hoe werken ze?

Je longen zijn net een soort ballonnen. Ze blazen zichzelf op als een volle ballon als je inademt, en ze lopen leeg als je uitademt. Ademhalen is heel erg belangrijk, en doe je de hele dag (en nacht!) door. Het zorgt voor zuurstof in je hele lichaam, en dat heb je altijd nodig!

Hieronder vind je 4 filmpjes van het Astma Fonds, waarin wordt uitgelegd hoe je longen in elkaar zitten en hoe ze werken. Het staat op volgorde van boven naar beneden:

 

Hoe werken de longen?

Wat is de luchtpijp?

Wat zijn bronchiën?

Wat zijn longblaasjes?

 

Wat gebeurt er eigenlijk in je longen als je last van astma hebt?

In je longen zitten spiertjes, net zoals in je spierballen. Als alles goed gaat spannen die spiertjes zich aan, en daarna laten ze weer los. (net zoals wanneer jij een spierbal maakt). Dat gebeurt tijdens het inademen – loslaten – en tijdens het uitademen – aanspannen. Bij astma is het soms zo dat de spiertjes zich niet zomaar weer ontspannen tijdens het uitademen. Eigenlijk 'verkrampen' ze dan een beetje, en daardoor kan het lucht minder gemakkelijk je longen uit.

 

Verder zit er in je longen, net zoals bijvoorbeeld in je neus, slijm. Dat slijm zorgt ervoor dat niet allerlei viezigheid je longen viesmaakt – het houdt het tegen. Maar teveel slijm zorgt er weer voor dat je daar last van kan krijgen, denk maar aan zo'n natte hoest waarbij het slijm naar boven komt bij het hoesten!

Het astmafonds heeft een mooi filmpje gemaakt waarin Anna aan jou uitlegt wat er misgaat in je longen wanneer je last van astma hebt.

 

 

Het Klokhuis

Klokhuis

Klik op het klokhuis en bekijk de aflevering van klokhuis over astma!

 

Andere kinderen ontmoeten met astma?

Via onze Facebook pagina kun je met andere kinderen kletsen die ook astma hebben. Je kunt je ook aanmelden op de Cyberpoli – een site speciaal voor kinderen met heel veel informatie over astma, maar ook de mogelijkheid om een vraag aan een dokter of aan iemand anders met astma te stellen!

 

Voor de hele kleintjes

Bubbliboo is een site voor jonge kinderen met astma. Spelenderwijs wordt uitgelegd door middel van een tekenfilmpje wat er aan de hand is bij astma.

 

Als je astma hebt…

Als je astma hebt moet je met best veel dingen rekening houden. Soms heb je daar weinig zin in, maar dan kan het ook wel eens mis gaan… Een leuke film voor tieners (met astma) die op survival gaan vind je hier.

Wil jij je kennis over medicijngebruik nog even opfrissen? Klik dan door naar de informatie pagina over medicijnen van het Astma Project.