Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. De meeste vormen van eczeem jeuken, maar niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Ook is er vaak sprake van roodheid, schilfering, bultjes of blaasjes. Hier onder vindt u meer informatie over eczeem.

Wat is eczeem?

Belangrijk om te weten is dat er verschillende namen voor eczeem bestaan. Andere namen voor eczeem zijn constitutioneel (erfelijk) eczeem, dauwworm, atoptisch (allergisch) eczeem en dermatitis.

Eczeem hoort bij de groep van allergische aandoeningen. Het immuunsysteem van kinderen met een allergische aanleg (atopische constitutie) reageert heftiger op stoffen dan kinderen zonder deze allergische aanleg. Bij kinderen met eczeem zit deze overgevoeligheid ook in de huid. Door een overdreven reactie van het lichaam ontstaat er een ontstekingsreactie waardoor er allerlei klachten van de huid ontstaan.

Hoe ontstaat eczeem?

De precieze oorzaak van eczeem, is (nog) niet bekend. Meerdere factoren kunnen tegelijkertijd een rol spelen. Een van de belangrijkste factoren is erfelijke aanleg. Bijna alle kinderen met eczeem hebben erfelijke aanleg maar de mate van het eczeem is ook van andere factoren zoals bijvoorbeeld spanning, stress en huidverzorging afhankelijk.

Verschijnselen van eczeem 

 • Jeuk
  Kinderen met eczeem hebben vaak veel jeuk doordat de huidprikkeldrempel lager is. Om de jeuk tegen te gaan, gaan ze wrijven en krabben. Eventjes geeft dit verlichting maar de huid raakt hierdoor nog meer beschadigd en het eczeem en de jeuk verergeren juist.
 • Een eczeem aanval
  Bij een acute eczeem aanval is de huid erg rood en gezwollen en kan deze ook warm aanvoelen. OP de huid ontstaan bultjes en met vocht gevulde blaasjes. Soms gaan deze blaasjes open en komt er vocht uit. Deze fase duurt vaak enkele dagen. Daarna droogt het eczeem en wordt de huid droger en gaat deze schilferen.
 • Een droge huid
  Ook als er geen sprake is van een acute eczeem aanval hebben kinderen met eczeem andere huid dan andere kinderen. De huid is vaak chronisch droog en verdikt. Ook zijn de huidlijnen van kinderen met eczeem (bijvoorbeeld rond de ogen) vaak grover dan normaal. Als de huid erg droog is kunnen er kloven ontstaan.
 • Een infectie
  Bij eczeem is de huid vaak zo beschadigd dat bacterien en schimmels makkelijker kunnen binnendringen. Hierdoor kan er naast het eczeem ook een infectie van de huid ontstaan.

Waar zit eczeem?

Eczeemplekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Er zijn echter voorkeursplaatsen van eczeem die per leeftijd verschillen.

 • Bij babies is het eczeem vooral op de wangen, achter de oren en op het behaarde hoofd
 • Bij iets oudere kinden zijn de eczeemplekken vooral aanwezig op de romp en in de knie- en elleboogsplooien.

De behandeling van eczeem

Eczeem kan niet volledig worden genezen maar wel goed worden behandeld. Daarnaast groeien een heel aantal kinderen over het eczeem heen en zijn veel kinderen in de puberteit van het eczeem af. 

Om eczeem goed te kunnen behandelen zijn er verschillende onderdelen belangrijk:  

 

 • De behandeling van de droge huid
  Speciale zalven en crèmes, olie en lotions kunnen droogheid van de huid tegen gaan. Maar naast deze middelen zijn vooral ook een heel aantal leefregels belangrijk om het uitdrogen  en beschadigen van de huid te voorkomen.
 • Opvlamming van eczeem
  Bij een acute eczeemaanvul gebruiken we zalves of crèmes waaraan een medicijn is toegevoegd dat de ontstekingsreactie in de huid remt. Dit zijn de hormoonzalves of crèmes.
 • Een infectie van de huid
  Bij een infectie van de huid door een bacterie is het soms nodig dat er in de zalven of crèmes een antibioticum zit of dat uw kind een antibioticum kuur in tablet of drank krijgt.
 • Ernstig eczeem
  Als er sprake is van ernstig eczeem dat niet goed reageert op bovenstaande behandelingen, kan er besloten worden om naast deze maatregelen medicijnen in tablet of drank vorm te geven die de onstekingsreactie remmen (Prednison of Cliclosporine).

Lees meer over eczeem

 • Hier krijgt u uitleg over eczeem bij kinderen: UMC Utrecht
 • De VMCE behartigt de belangen van mensen met constitutioneel eczeem: VMCE
 • Het Digitaal Eczeemcentrum is ontwikkeld door het UMC Utrecht voor patienten met  eczeem en voor behandelaars in de 1e en 2e lijn. Klik hier om meer te lezen over het Digitaal Eczeemcentrum.
 • Voor kinderen en hun ouders is er in het UMC Utrecht een zelfmanagementtraining opgezet over eczeem.  Hier vindt u veel informatie, vragenlijsten, oefenmodules, verdiepings informatie, oefeningen en kunt u lezen over ervaringen van andere ouders van kinderen met eczeem: Leef! – Met eczeem

Informatiefolders

 • Nog niet beschikbaar