Luchtweginfecties bij kinderen

Onder luchtweginfecties vallen onstekingen van één of meer onderdelen van de luchtwegen.

 

Bovenste en onderste luchtwegen

De luchtwegen kunnen worden verdeeld in 'bovenste' en 'onderste of lage' luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan onder andere uit de neus, de keel, de oren en de bijholten. De onderste luchtwegen bestaan onder andere uit de grote en kleine luchtwegen (bronchiën), het longweefsel en de longblaasjes.

 

Infecties van de luchtwegen

Infecties van de luchtwegen komen heel veel voor bij kinderen. Met name de bovenste luchtwegen zijn vaak aangedaan, u kunt het aantal verkoudheden van uw kind misschien niet meer op een hand tellen. Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven ook vaak niet behandeld te worden. Meer informatie over verkoudheid bij kinderen vindt u hier.

 

Infecties van de lagere luchtwegen kunnen ernstiger verlopen voorbeelden hiervan zijn een longontsteking of een bronchi(oli)tis. 
 

Meer lezen?

Hieronder leest u meer over verschillende onstekingen van de bovenste- en onderste luchtwegen:

  

Middenoorontsteking

Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies. Een ontsteking van het middenoor begint meestal met een gewone verkoudheid. Het buisje wat tussen het middenoor en de neus-keelholte loopt (de buis van Eustachius) kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen (of soms ook bacterieën) en onstekingsvocht kunnen dan niet meer uit het middenoor. Hierdoor wordt de druk in het middenoor steeds groter en gaat het trommelvlies bol staan.
 

Klachten
Doordat het trommelvlies onder spanning staan staat ontstaat er oorpijn. Daarnaast kan er koorts zijn en voelen kinderen zich niet lekker. Bij kinderen kunnen er door de ooronsteking ook allerlei andere klachten ontstaan zoals: buikpijn, diarree en overgeven. Kleinere kinderen zijn vaak prikkelbaar en onrustig, ook grijpen ze vaak naar het oor met de ontsteking. Tijdens de ooronsteking kan uw kind vaak ook wat minder goed horen. Het kan ook zo zijn dat een middenoorsteking onopgemerkt voor bij gaat.

Door de druk in het trommelvlies kan er ook een scheurtje in het vlies ontstaan. Het onstekingsvocht komt dan door de gehoorgang naar buiten lopen. Dit wordt ook wel een doorgebroken middenooronsteking of 'loop oor' genoemd. Dit scheurtje in het trommelvlies gaat vanzelf weer dicht.

 

Behandeling
Een middenooronsteking kan veel pijn doen, goede pijnstilling is dus belangrijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn een oorontsteking te behandelen met antibiotica. Dit is bijvoorbeeld het geval bij hele jonge kinderen, bij ernstig ziek zijn en als de ontsteking niet vanzelf geneest. 

 

Meestal zijn de ergste klachten van een middenooronsteking, na drie dagen weer voorbij. Soms hoort u kind nog slechter, terwijl de ontsteking al voorbij is.  Dit komt doordat er nog vocht in het middenoor kan achter blijven. Na een aantal weken verdwijnt dit vocht vanzelf weer.

 

 

Pseudo-kroep

Bij pseudo-kroep is er sprake van een virusinfectie die vernauwing geeft van de bovenste luchtwegen. De vernauwing ontstaat doordat er zwelling optreed van de binnenkant van het strottenhoofd (bij de stembanden). Er zijn verschillende virussen die pseudo-kroep kunnen veroorzaken. De virussen kunnen ook gewone luchtweginfecties (verkoudheden) veroorzaken en zijn vaak afkomstig uit de neus en de keel.

 

Klachten
Een pseudo-kroep aanval verloopt vaak op dezelfde manier. Het kind is meestal niet erg ziek, alleen wat verkouden. In de avond wordt het huilend wakker en is het benauwd. Bij het inademen is een piepend geluid te horen en hoest u kind. Het hoesten heeft een echt blafgeluid. Soms is er ook sprake van heesheid. Koorts is er meestal niet, soms wel wat verhoging.

 

Behandeling
Een pseudo-groep aanval kan angstaanjagend zijn om mee te maken. Het is echter erg belangrijk om juist rustig te blijven omdat uw kind door angst nog benauwder kan worden. Meestal gaat een aanval van pseudokroep vanzelf over en neemt de de hoest en de benauwdheid vanzelf af. Soms kunnen er meerdere aanvallen volgen en zijn deze zo heftig dat behandeling met medicijnen nodig is.

Bij benauwdheid, sufheid en/of onrust is het echter wel heel belangrijk om altijd contact met een arts op te nemen.

 

 

Longontsteking

Als de longblaasjes en de kleinere luchtwegen ontstoken zijn is er sprake van een longonsteking. Een longontsteking kan worden veroorzaakt door virussen of bacterien. Vaak is er eerst sprake van een infectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid bijvoorbeeld), vervolgens kan de infectie zich verder uitbreiden naar de lagere luchtwegen.  Door de longonsteking zwelt het slijmvlies op en ontstaat er meer slijm. Ook in de longblaasjes zit dit slijm. Hierdoor kunnen de longblaasjes minder goed zuurstof opnemen en kan er benauwdheid onstaan.

 

Klachten
Bij een longonsteking is er vaak een hoest, kortademigheid, (hoge) koorts en een snelle hartslag. Soms doet het ademen ook pijn. Kinderen zijn vaak in korte tijd ziek geworden, eten en drinken minder en zijn geprikkeld. Bij jonge kinderen kan het moeilijker zijn een longonsteking te herkennen. Soms er dan alleen sprake van koorts en geïrriteerdheid.

 

Behandeling
De behandeling van een longonsteking is afhankelijk van de oorzaak van de onsteking. Als er sprake is van een bacterie die de ontsteking veroorzaakt, heeft uw kind antibiotica nodig. Bij een virus heeft antibiotica geen effect. Soms is het echter moeilijk om vast te stellen wat de oorzaak is van de longonsteking. Jonge kinderen worden vrijwel altijd in het ziekenhuis opgenomen. Oudere kinderen kunnen soms thuis worden behandeld.