Voedselallergie

Voedselovergevoeligheid komt veel voor maar dit betekent niet dat er altijd sprake is van een voedselallergie. Voedselovergevoeligheid kunnen we verdelen in twee soorten aandoeningen:
 

 • Voedselintolerantie
  Bij deze vorm van voedselovergevoeligheid is er geen sprake van een allergische reactie van het lichaam. Het is een verzamelnaam voor klachten die mensen krijgen door het eten van voedsel maar zonder dat het het afweersysteem van het lichaam in actie komt. Een glutenintollerantie is bijvoorbeeld een voedselintolerantie.
 • Voedselallergie
  Van een voedselallergie is er sprake als het lichaam met een afweerreactie reageert op onschadelijke stoffen in voeding. Deze reactie wordt een allergische reactie genoemd. De stoffen in de voeding waar een afweerreactie op kan ontstaan worden allergenen genoemd. Pinda en koemelkeiwit zijn voorbeelden van veel voorkomende allergenen.  

Op deze pagina zullen we het verder alleen hebben over voedselallergie.

Wat zijn de verschijnselen van een voedselallergie?

Direct na het eten van voedselallergenen kunnen er verschillende klachten ontstaan van mild (zoals een een loopneus tot ernstig zoals benauwdheid). 

 • Huid:  Jeuk, rode huid, galbulten
 • Maag- darmkanaal:  Misselijkheid, buikpijn, spugen, diarree
 • Luchtwegen:  Verstopte neus of loopneus, tranende ogen, dik gevoel in de keel, heesheid, benauwdheid
 • Hart- en vaatstelsel:  Daling van de bloeddruk, bewustzijnsdaling, flauwvallen

Een zeer ernstige reactie op voedsel die levensbedreigend kan zijn, wordt een anafylactische reactie (anafylaxie) genoemd.

Hoe wordt een voedselallergie vastgesteld?

Het vaststellen van een voedselallergie gebeurt door een arts. Om de diagnose van een voedselallergie te kunnen stellen neemt de arts (meestal) de volgende stappen:
 

1.  Gesprek
In een vraaggesprek (anamnese) waarin wordt bekeken welke klachten er bij welk voedingsmiddel ontstaan en of dit past bij een allergische reactie.
 

2.  Allergologisch onderzoek

 • Bloedonderzoek en/of huidtesten
 • Proefeliminatie (het tijdelijk vermijden van het verdachte voedselallergeen)
 • Provocatietest (Een test waarbij uw kind in het ziekenhuis onder veilige omstandigheden het voedingsmiddel krijgt toegediend waarvoor het waarschijnlijk allergisch is)

Wat is de behandeling van voedselallergie?

Als u kind een bevestigde voedselallergie heeft, bestaat de behandeling uit een dieet. Met dit dieet wordt het het allergeen waarvoor uw kind allergisch is, volledig vermeden. Samen met de arts en de dietist van uw kind wordt afgesproken waar het dieet uit bestaat en hoe strikt dit dieet gevolgd moet worden. 

Het kan voorkomen dat er  toch een reactie op een voedingsmiddel optreedt, omdat er toch (onverwacht) een beetje van het voedingsallergeen in het eten zat. Voor deze reacties krijgen patienten met een voedselallergie noodmedicijnen voorgeschreven. Het soort medicijnen is afhankelijk van de ernst van de voedselallergie.

Lees meer over voedselallergie

 • Informatie voor ouders op de website van het UMC-Utrecht: UMC-Utrecht
 • De patientenvereniging voor patienten met voedselallergie: Stichting Voedselallergie
 • Informatie voor ouders, studenten, leerkrachten en kantine personeel: School en Allergie
 • Informatie over ernstige allergische reacties (anafylaxis): Het Anafylaxis Netwerk
 • Zelfmanagementtraining "Leef met voedselallergie" voor ouders van kinderen met voedselallergie. Hier vindt u veel informatie, vragenlijsten, oefenmodules, verdieping, oefeningen en ervaringen van andere ouders met kinderen die voedselallergie hebben: Leef! met voedselallergie

Informatiefolders